Az előleg számla már 2004-ben megszűnt, már csak fogalomként használatos.  A fejlécben emiatt nem is kell megjelennie az előlegszámla feliratnak. Egy teljesen hagyományos számlát jelent, amin az eladó előleget számláz.


Fontos tudnivalók:


  • Előlegről a számlát akkor kell kiállítani, amikor a pénz megérkezik a bankszámládra – ebben az esetben a számla teljesítési napja az a nap, amikor megérkezik hozzád az előleg.
  • A második eset, amikor az előleget készpénzben kapod meg – ebben az esetben az számla teljesítési napja az a nap, amikor az előleget átveszed készpénzben a vevődtől.
  • A előlegszámlán nemcsak annak a szónak kell szerepelnie, hogy előleg, hanem annak terméknek/szolgáltatásnak a nevét is fel kell tüntetni rajta, amire kaptad az előleget. Pl.: cipő előleg
  • Az előlegszámlát a jóváírást követően azonnal ki kell állítani, ezért az előlegszámlán a teljesítési dátum, a számla kelte és a fizetési határidőnek egyformának kell lenni.


A billingoban az alábbi módon tudsz jelenleg előleget számlázni:


Az előleg összegét úgy kell számlázni, hogy a megnevezésben szerepeljen az előleg szócska. A teljesítést követően a végszámlát a teljes összegről kell kiállítani, és az előleg összegét mínuszos tételként kell felvinni. Így azt a rendszer automatikusan levonja a végösszegből. Megjegyzésbe esetleg be lehet írni az előlegfizetéshez kiállított számla számát is.


Kétféleképpen is megadhatod a terméknél az adatokat.

Vagy a tétel nevéhez írsz mindent, vagy az előleg szót a tételhez és leírásba a terméket.
Végszámla készítése